Selamat datang ke bLog saya yang tak seberapa ini.Jika ingin kongsi sesuatu yang berfaedah,silakan.Cuma harap viewers tahu bhwa bLog ini cumalah sekadar yang ingin saya kongsi dari hati kecil saya dan jika saya punya ruang waktu,saya akan berkongsi artikel yang bermanfaat.So..enjoy=)

Friday, May 20, 2011

She is somebody .

Bismillah,
Assalamu'alaikum sahabat2,

"Aku tahu ,apa pasal la nak dengar cakap perempuan ni ,perangai pun tak betul ,aurat pun tak jaga sempurna .Percayalah sahabat ,aku sedang mencuba .Kita bukan datang dari latar belakang yang sama ,latar belakang antara aku dengan kau jauh berbeza sama sekali .JAUH AMAT ."

Ini adalah sebahagian petikan dari seorang sahabat saya (iaitu rakan sebilik saya sendiri) dan ayat2 di atas ikhlas buat dirinya sendiri .
Benar, latar belakang kami berbeza . Andai melihat pemakaian kami, memang dari kasarnya nampak berbeza . Pernah saya ditegur seorang kawan,

"Huda, aku tak expect kau boleh rapat dengan dia ."

Aku hanya mampu pandang dan tersenyum . Lidah tidak mampu melafaz kata, yang terdaya adalah kata2 dari hati .

'Err....dah dia roommate dengan aku . Takkan taknak rapat . Dia baik kowt !"

Bukanlah tidak mahu keluarkan kata2, namun takut juga waktu itu kata2 meniti di bibir disalah ertikan . Senyuman sahaja menjadi jawapan .

Sahabat2 dirahmati,

Apa yang ingin cuba saya sampaikan ialah, tidak rugi kita mengenali sahabat2 yang lain latar belakang dengan kita . Kita boleh lihat dunia mereka . Kita boleh selami bagaimana corak kehidupan mereka . Mungkin kita tidak faham sepenuhnya, kerana yang paling memahami hidup kita adalah hanya Allah Ta'ala sahaja, namun sekurang-kurangnya kita dengar apa yang mereka ingin katakan .

Jujur saya katakan, selama saya berkawan, berkongsi bilik dengan sahabat saya ini, banyak yang saya boleh kutip sebagai pedoman hidup . Ada yang boleh saya jadikan teladan dan ada yang dapat dijadikan pengajaran . Dan, kadang2 sambil kami berborak, berbual, kami sama2 selitkan perkara2 yang mendatangkan muhasabah untuk diri masing2 . Inginkan contoh ? InsyaAllah contoh ini adalah benar2 berlaku di antara kami,

"Ya Allah bersyukur sangat sebab nerves kat upper limb ni, Allah jadikannya course
yang sama . Senang sikit kita nak hafal." - Aina

"Drinking Pepsi is just like I'm drinking people's blood (sebab boikot)."-Aina

"Saya berusaha untuk menjadi macam ni (berjaya) sebab saya tahu bawa
nama ayah...."-Aina

and more and more and more......

These words are said by her . Sebenarnya ada lagi . Cuma, yang ini terlintas di hati . Dan, kadang2 ayat sahabat saya ni, boleh tersentap juga hati . Boleh muhasabah diri balik....

*Huda, why do you write all these things??*

Sebab satu, saya pelik dengan orang yang sombong dengan kehidupannya yang dianggap baik di sisi manusia sahaja . Alim di sisi manusia, namun tidak di sisi Tuhan . Bernilaikah hidup begitu ? Pastikah pengakhirannya husnul khotimah ?
Siapalah saya untuk menilai, apatah lagi menghukum . Cuma terkilan pada hati . Saya akui, saya pun bukanlah orang yang baik . Seperti kata yang saya petik dalam blog Bayyinat,

Beginilah. Saya petik kata-kata Saidina Ali r.a. Kata beliau, Orang yang paling baik ialah orang yang dirinya ada peluang untuk buat kejahatan, tetapi dia tetap berbuat baik. Manakala orang yang paling jahat ialah orang yang didepannya peluang untuk buat kebaikan, tetapi masih tetap dia melakukan kejahatan.

Mungkin, itulah saya . Wallahu'alam, cuma Tuhan sahaja yang tahu . Saya pun pernah menjadi antara 'yang sombong' ini . Sombong pernah hafaz surah2, sombong dengan ilmu.........hinggalah suatu hari, ada sesuatu berlaku dan ditegur ayah sendiri ,

"Itulah.....jangan sombong sangat kita ini."

Ya Allah, terpana kata2 ayah di sanubari .

Sahabat2,

Tidaklah saya bermaksud di sini, kita tidak perlu memilih kawan . Ya benar, kita harus akrab dengan orang yang 'alim . 'Alim di sini bermaksud, kita cedok ilmu dari sahabat yang 'arif dengan ilmu . Namun, dalam kita mengorak langkah, jangan kita terlampau kejar perkara itu, tercicir perkara lain . Andai ada seorang yang berbeza sedikit dengan kita, kita hanya melihat dari ekor mata sahaja . Kenal dahulu, selepas itu pandai2 lah menilai . Kerana kita semua sudah berada di alam yang matang, alam yang dewasa . Dan hidup umpama roda . Mungkin hari ini kita melihat orang yang berbeza dengan kita itu dari atas . Mana tahu, esok2 kita yang berada di bawahnya .

Saya kira, sampai di sini . Bebel panjang pun tidak boleh sangat . Masa berdetik seperti biasa, cuma kadang kita terasa ia laju berjalan . Akhirul kalam, lebih2 lagi untuk diri saya, buanglah sifat sombong . Tiada gunanya . Ia hanyalah ibarat himpunan gunung di dunia yang akan menjadi debu di akhirat kelak .

Wallahu'alam...wassalam .

p/s : ouh, my mother really loves Aina, once they met in Kelantan . :)

Monday, May 16, 2011

Happy "Cekgu" Day~

Bismillah,
Assalamu'alaikum,

Nothing much I wanna say, just,
Happy teacher's day to all teachers,
especially ,

my ummi and my ayah,
whose are my first teachers,

-ummi and ayah :) -

secondly to all teachers whose had sacrificed all their times
to convey knowledges and lessons to all my friends and I,

1 . Tadika Sri Abim Kepayan, KK, Sabah
2 . Sekolah Rendah Islam ABIM Seremban



3 . Sekolah Kebangsaan Taman Sri Sinar, KL
4 . Sekolah Kebangsaan Tambun, Perak

-tetiba jumpa gambar logo skola yang...besar...hehe, rindu sgt kat skolah nie-

5 . Sekolah Agama Rakyat kat Ipoh dan KL (tapi tak ingat nama -,-" maaf~)
6 . Sekolah Menegah Agama Tengku Amalin 'Aisyah Putri, Kelantan


7 . SMKA Naim Lilbanat, Kelantan

-depan skolah Naim ^^, -

8 . Kolej Sentral (Matrikulasi USU), Pahang
9 . Universiti Zagaziq, Mesir

May Allah shower down His endless blessing upon all of you, all of us,
all the Muslims, insyaAllah~

Wallahu'alam...wassalam .

p/s : maaf,post seringkas mungkin sebab nak kejar masa . hehe, tadi baru habis
practical exam for anatomy, tomorrow is for Histology .
Semoga khair2 insyaAllah... :)

Saturday, May 14, 2011

He is more than a friend .




video


Bismillah...
Assalamu'alaikum sahabat2,

Hati dan mata khusyuk membaca buku di hadapan . Setiap perkataan yang bersatu menjadi potongan ayat dimamah oleh minda . Dan otak mentafsirkan apa yang dibaca .
Terdetik di hati . Subahanallah...aku boleh dan mampu membaca . Teringat dahulu ketika di tadika, (huhu ingat lagi yee~~) ada seorang kawan bertanya pada ku,

"Kau kan dah pandai eja sikit2 . Camne eja kerusi?"
"Errr......."

Saya kira, andai saya jawab pada umur sekarang, pasti saya boleh menjawab . Eja untuk perkataan mudah, insyaAllah boleh ! Dan teringat kembali, siapakah yang mengajar saya membaca pada usia, tidak silap saya, empat tahun . Ya, ketika itu baru sekolah di Tadika ABIM, di Sabah .


Saya masih ingat lagi suasana saya diajar mengeja dan membaca oleh ayah saya . Yang paling saya ingat dan sentiasa terlintas di benak saya, ialah ketika beliau ingin mengajar saya perkataan yang mempunyai imbuhan "-ang", contohnya panjang, sayang, sekarang dan sebagainya . Dan dari situ lah, alhamdulillah , saya dapat mengenal huruf2 dan beberapa perkataan, setelah meningkat usia, banyak yang dipelajari . Pernah sewaktu tadika saya memasuki persembahan mendeklamasikan sajak yang bertajuk "Apa itu Islam?" . Teka, bagaimana saya masih ingat lagi tajuk sajak itu ? Kerana ayah saya sering recall kepada saya usahanya untuk membuatkan saya hafal sajak itu . Beliau sanggup pasang mikrofon pada radio dan menyuruh saya menghafal sambil bercakap menggunakan mike . Hehe...last2 saya hafal sorang2 dalam bilik . ^^,


Ketika saya bersekolah rendah di SRA ABIM di Seremban, setiap pelajar wajib menghafal surah2 Lazim seperti surah Dhuha, Insyirah dan sebagainya . Ketika itu, orang yang sering membantu saya menghafal juga ayah saya ! Beberapa tips yang beliau berikan supaya saya cepat hafal dan lekat kat otak . Hehe...alhamdulillah, insyaAllah masih lagi lekat . :)
Dan dan dan, saya tidak gemar jajan atau junk food pun kerana ayah saya . Pada petang tu, saya bermain dengan kawan sambil2 nak tunggu ayah ambil kat sekolah .
Kemudian, kawan2 beli jajan . Rasanya, super ring ke ape....entah tak ingat . Sebab terliur dan asyik je diorang makan, saya pun terikut sama beli jajan . Selepas itu, ayah sampai dan saya pun masuk ke dalam kereta bersama jajan itu . Yaaa....ayah saya memang pantang kalau anak2 dia makan makanan yang ada pewarna, MSG, dan apa2 yang boleh mudaratkan . Nasib baik ayah tak suruh kami jadi vegeterina je ! ^^ Petang tue, dalam kereta, kaw2 kena bebel dengan ayah . Ayat yang paling saya ingat ialah,

"Lain kali jangan beli lagi ."

Sebab takut sangat kena bebel, memang dah tak beli . Sampai la ke besar, saya memang tak gemar makan jajan, kecuali Twisties sebab dia ada rasa kari2 sikit . Sukakan kari membuatkan saya suka Twisties . Hehe ^^,

Itu cerita ketika darjah 1 atau 2 . Sewaktu di Ipoh, saya sedang darjah enam . Best sekolah tue . Rindu sangat2 . Alkisahnya, hari tu saya ada kerja sekolah . Ya Allah, memang bertimbun, campur dengan kerja sekolah saya yang tangguh . (Hehe kantoiii~~) . Memang work hard usaha saya untuk siapkan kerja sekolah . Buat2....dah pukul 10 malam ! *Arrghh, nak tido~~* Jerit dalam hati . Buat2....alih2 dah pukul 12 tengah malam .
Kerana rasa simpati yang amat, ayah korbankan masa tidurnya untuk temani saya siapkan kerja sekolah . Tapi masa tue, saya memang dah niat tak mahu ke sekolah esoknya . Walaupun ketika itu, saya bagaikan 'eye-contact' dengan ayah . Bagaikan menghantar mesej yang, "Yun tak mahu gi sekolah esok......." tapi diabiarkan sahaja oleh ayah . Alih2.....dah nak subuh ketika itu . What was next ? Dengan hati lara, mata yang mengantuk, saya pergi capai tuala dan masuk ke tandas untuk mandi dan bersiap-siap ke sekolah . Ummi risau juga masa tu, andai saya terpengsan di sekolah . Namun ayah seolah yakin, yang saya mampu, cuma saya tak pernah gunakan tenaga sebenar saya . Alhamdulillah, di sekolah saya memang tidak mengantuk dan berbaloi siapkan kerja sekolah sepanjang malam..... +____+"

Dan, ayah pun pernah berkali-kali tolong buatkan karangan untuk saya . Yang paling2 saya ingat karangan Bahasa Malaysia tentang pencuri masuk rumah . Hehe, datang2 sekolah dengan perasaan bangga sebab kerja sekolah dah siap . Dan, ayah banyak bantu dalam English . Fuh, English ayah memang power . Kadang2 andai beliau sms saya dalam English, kadang terpaksa buka kamus kerana vocab beliau amat bombastic !
Dan sejak2 berada di Mesir, almost everyday he sent me sms, sometimes about tazkirah, renungan jumaat, kata2 hikmah, and jokes . Honestly, they really pleasure my feeling .

Actually, I don't know why I want to write about these things here, but I think, the point is, I really miss you ayah . Even though sometimes we have "miss communication" and sometimes I do not satisfy with you, but when I gather back all these things together, they being my inspiration in my life . Ayah, you always leave me with a lesson, and you will come to me with a knowledge . :)

I love you ayah . You are more than a friend for me . You and ummi, are part of my life, my soul . That's all for today . Bless me and pray for me . :)

Wallahu'alam...wassalam .

Saturday, May 7, 2011

ummi :)



video
-matlutfi's video...-


Bismillah,
Assalamu'alaikum sahabat2,

"Bestnyo kalu mok kito wat air oren ko kito....."

"Ummi, minum milo ais best sangat time study....."

These are the dialogs that I've always used to my mother when I was having examination and studying my books . When I was under a stressful condition with study,revision and so on, the person that I love to turn to is my mother . Why ? Cause she is my mother :)
When those words above came out from my mouth, she didn't give any response at all, neither giving a smile, she just walked away, went to the kitchen and made something there . And eventually she came to me with orange juice or milo ice . I really like those both drinks ! ^^ But, the important was they were made by my mother's hands .
Yup, a mother really really really knows her own daughter . During the "free holiday" that my friends and I got due to the Egypt's revolution, and I was at home, doing revision on the books that I brought from Egypt . When I studied, suddenly she came and gave me a plate of varies fruits . Sometimes she came with milo ice ( my favourite !) even I didn't request anything from her . Heee ~~~ :D
I also remembered, last year, I was stress studying Physiology subject for my final examination . Guys, I admit it, for me Physiology is the hardest subject for me . Okay, at that time, I was really stress . I was only able to scream in my heart as I'm sharing room with my roommate (Aina Farhana) and I mustn't disturb her study by screaming . Then, I told her that I was very stress .
Guess what ? She told me, "telefon la mak kak huda sat ."
Yes, I followed her advice . I called my mother .

"Bakpo yun call ummi ? Ado gapo2 ko?"
"Err takdok lah, sajo2..."
"Hehe rindu ummi la tu...."

* Blushing, blushing *

"Rindu laaa nie...ummi, doakan yun boleh buat deh..."
"Ummi slalu doakan untuk anok2..."

Yup, Aina's suggestion was really good for me. I was better and I refreshed my spirit back to continue my study . Then I opened back my Physiology's book again.... :)

Ummi,
Nothing much I wanna say,
Every persons has their best own mom,
And me too !
I do have the best mom ever too .
Ummi,
you light up my heart,
not neither by sun nor the moon,
cause you shine by your own love,
it reflects my heart,
upon on my whole soul .
Ummi,
forgive me cause I know,
I'm your big naughty girl,
but how naughty I was,
you feel grateful for having me,
Ummi,
I love you,
but you love me more and more and more,
and it is countless,
it is unable to be counted,
cause a love from a mother,
is too worthy... :)

Happy mother's day ummi, and everyday is mother's days ~~

Wallahu'alam....wassalam . :)

Wednesday, May 4, 2011

Buatmu sahabat :)


Sahabat,
Diriku bukanlah sang hebat,
Untuk bermadah umpama pendeta,
Malah diriku ini masih lemah dalam pandangan mata,

Sahabat,
Andai dalam perjalanan mu itu,
Pasti suatu masa kau akan terpijak duri,
Dan tatkala itulah air mata mu,
Serta hati mu berderai ke bumi Ilahi,

Kenapa ?

Itulah lumrah sebuah perjuangan,
Kerna dari akuan dan ikrar pada iman,
Bukankan telah tercatat pada sebuah firman,
Apakah kita tidak diuji setelah mengaku beriman ?

Sahabat,

Hati ini sentiasa berubah-ubah,
Sebentar ia menangis sebentar ketawa,
Menghilangkan padanya dari rasa gundah,
Zikir padaNya ubat mujarab paling utama,

Kerna sahabat biar hati mu hati ku,
Terukir nama-Nya yang begitu sempurna,

Sahabat,

Kopi itu pahit dan gula manis rasanya,
Andai acuannya sempurna,
Pasti enak hasilnya,
Begitulah dengan rempah hidup kita,
Andai sandaran kita pada Yang Esa,
RedhaNya pasti menanungi kita,

Sahabat,

Fitrah kita sebagai insan ciptaan Ilahi,
Ke mana pun langkah kita tujui,
Pengakhiran kita tetap kembali padaNya,
Maka ingatlah kau, malah diriku ini,
Nyawa pasti terputus dan berpisahlah kita,
Meninggalkan dunia yang sementara,
Menuju ke alam kekal selamanya....

Buat sahabat2 sekalian, terutamanya Najibah Saufi..... :) Allahu yubarik 'alaik . Maaf kalau sajak (sajak ke ni ? Ke ape ? Hehe...) x best...sedaya upaya dah buat tuh ! Hehe... :)

Wallahua'am...wassalam .

lead me to jannah

lead me to jannah

a path to jannah

a path to jannah

.::halwa telinga::.