Selamat datang ke bLog saya yang tak seberapa ini.Jika ingin kongsi sesuatu yang berfaedah,silakan.Cuma harap viewers tahu bhwa bLog ini cumalah sekadar yang ingin saya kongsi dari hati kecil saya dan jika saya punya ruang waktu,saya akan berkongsi artikel yang bermanfaat.So..enjoy=)

Saturday, July 23, 2011

.:: R.E.A.D ::.

- picture from mr.g -

Bismillah,
Assalamu'alaikum sahabat2,

Sedang khusyuk mengemas buku2 medik dan majalah Solusi di bilik, terlintas di hati, bagaimana minat membaca dan juga menonton bahan ilmiah boleh bercambah dalam diri . Ya, bagaimana ? Mungkin faktor genetik, kerana ayah juga seorang yang kuat membaca . Pernah saya berborak dengan ayah tentang masalah lututnya yang menghidapi sakit 'gout' .

"Oh gout....itu disebabkan uric acid ."

Sukanya saya kerana baru belajar tentang uric acid dan boleh berkongsi dengan ayah . Dan kata-kata saya pantas dibalas ayah,

"Ha'ah, sebab banyaknya uric acid.....bla333..."

"Err....."

Tertunduk malu saya dengan ayah . Bidang medik terlalu jauh dengan bidangnya . Namun kerana sukanya membaca, ayah tahu tentang 'gout' (superficially) tanpa perlu diterangkan oleh saya . Perbualan terus terhenti di situ .

Faktor lain ? Ya masih ada juga faktor sampingan . Pernah dahulu, seorang sahabat datang bermalam ke rumah saya . Seingat saya mungkin waktu itu kami sama2 tingkatan 3 atau 4, mungkin . Sedang kami lepak di hadapan TV, saya berkali-kali menukar siaran . Oh ya, biasalah, saya dahulu memang minat menonton rancangan yang hiburkan hati, bukannya rohani . Namun semuanya menjamu bosan . Last2, saya berikan remote control kepada sahabat saya .

"Bibah, amik lah . Ikut laa nak tengok apa2 pun ."

"Ouh, buka TV1 la Huda . Tadi ternampak ada musabaqah hafazan Quran."

PAPPP !!! Terasa terkena pada batang hidung sendiri . Tanpa berkata-kata, saya turut kemahuan sahabat saya itu . Iya, alhamdulillah, rohani saya terhibur bahkan diri saya juga ralit menonton musabaqah itu . Subahanallah...kagum melihat anak2 muda yang mampu menghafaz seluruh juzu' al-Quran . Ya Allah, tertunduk malu diri .

Another factor ? Yup, there is another one . Ketika itu saya hadiri kursus Bahasa Arab di Abim Pengkalan Chepa selama sebulan . Walaupun rumah saya tidaklah jauh mana dari tempat tersebut, namun saya memilih untuk tinggal di asrama . Bersebelahan katil saya, seorang sahabat dari Bangi . Masih lagi saya ingat,

"Ouh Huda, kalau nak baca majalah ke buku ke ambil la dalam almari ."

"Okeh, terima kasih..."

Saya pergi melihat buku2 yang disusun di dalam almarinya . Subahanallah...semuanya buku2 yang berfaedah dan berilmiah .
Hendak dibandingkan dengan diri, bersusun2 buku komik....iya, hanya komik dalam almari di rumah . Seperti biasa, tertunduk malu....

BELAJAR BERENANG

(Ada sebuah kisah saya baca....)

Telah tamat sepuluh buku mengenai berenang dibacanya . Dia sudah mengetahui pelbagai cara berenang . Daripada kuak dada, kuak lentang, kuak kupu2 sehinggalah berenang gaya bebas .
Namun satu perkara masih menjadi kemusykilannya, dia masih tidak pandai berenang !

"Kau perlu ada guru . Jangan hanya membaca dari buku," nasihat seorang temannya .

"Baiklah . Mulai esok aku akan berguru ."

"Mula2, kita belajar mengapungkan diri," kata guru yang mengajarnya .

"Baik. Kemudian ?"

"Julurkan tangan kanan ke hadapan dan tarik ke belakang dan sebelum
tangan itu sampai ke belakang, hulurkan pula tangan kiri dan lakukan balik gerakan
seperti tangan kanan tadi. Lakukan berulang-ulang."

"Kedudukan kaki bagaimana?"

"Kaki hendaklah menguak air serentak dengan kuatkan tangan," kata guru itu.

"Perut, dada dan kepala bagaimana?"

Agak berbuih mulut gurunya memberi penerangan tetapi anak murid itu terus juga bertanya dan bertanya.
"Susah betul mengajar anak murid yang satu ini," keluhnya .

Akhirnya guru itu mengalah. Murid yang banyak bertanya seperti itu payah diajar.

"Engkau belajar sahajalah dengan guru saya,"katanya .

"Wah, tentu hebat! Belajar dengan guru kepada guru. Tentu guru itu mampu
menyelesaikan segala kekusutan ini," bisiknya .

Setibanya di sekolah renang yang baru, dia terus dibawa ke tepi kolam renang. Sebaik sahaja meletakkan barang2 nya, guru tersebut terus menolak murid itu ke dalam kolam.

"Tolong, tolong! Saya tidak pandai berenang!"

Guru itu cuma melihatnya dengan selamba . Murid tersebut tenggelam timbul dalam kolam. Dia mula panik dan begitu takut. Tetapi dalam keadaan terdesak itu, dia ingat semula ilmu renan
g yang telah dipelajarinya. Tangan, kaki, perut dan dadanya digerakkan mengikut apa yang telah dipelajari. Dia benar2 terdesak. Akhirnya, tanpa dia sendiri menduga.....badannya terapung dan dia sudah mula berenang !

(sumber dari Solusi isu no. 30)

Pengajarannya ?Iya, ibarat pepohon tanpa buah...persis awan tanpa hujan....itulah kiasan bagi ilmu tanpa amal . Berapa banyak buku yang dibaca, jangan lupa untuk diamal. Tanpa amalan, sia-sia sahaja usaha membaca dan menuntut ilmu .

Inilah teguran untuk saya . Walaupun minat membaca saya lebih tertumpu kepada bahan2 ilmiah, saya perlu sedaya-upaya untuk mengamalkan apa yang saya baca . Dan, dalam membaca, jangan kita pantas merumus sesuatu perkara mengikut kefahaman kita (lebih2 lagi diri saya yang masih cetek dengan ilmu), namun rujuklah guru atau mereka yang lebih 'arif.
Perkara ini saya lihat banyak berlaku di alam maya ini kerana ramai yang lebih gemar merujuk artikel yang tidak pasti kesahihannya tanpa merujuk guru .
Sebagai contoh di Facebook, banyak artikel yang dikongsi, itu sesuatu yang baik namun andai perkara itu samar2, apatah lagi melibatkan aqidah dan hukum2 dalam agama, elakkan dari "sharing is caring" dan rujuklah kepada mereka yang 'arif terlebih dahulu .
Rentetan dari perkara ini juga, pernah saya menonton sebuah video yang dikongsi oleh seorang sahabat . Video itu menegur mereka yang bergelar "Facebook sheikh" supaya berhati-hati berkongsi sesebuah hadis . Untuk tahu lebih lanjut, klik sini A Message to The "Facebook Sheikh" .
Jadi, berhati-hatilah terutamanya diri saya ini . :)

Sampai di sini sahaja kali ini . InsyaAllah, semoga ada lagi kelapangan untuk berkongsi dengan sahabat2 . Allah yubarik 'alaina amin .

Wallahu'alam...wassalam .

nota : maaf kerana telah lama tidak update blog .

nota2 : alhamdulillah, selamat.........selamat sampai ke Malaysia dan bertemu keluarga semula .

nota3 : happy....boleh rasai lagi masakan ummi dan boleh lagi nikmati durian . hehe... ^^

nota4 : syukranlillah, dapat juga "lepak" di MPH :)

2 comments:

 1. Hello Nurul, I was looking for a picture of 'assam geram' dish came across your picture 'asam pedas, via Google.

  Would you mind if I copy that picture? I will credit you if and when saya naik angin and blog about beautiful women who have black belts in cooking.
  Kalau boleh, outang you teh tarek lambong tinggi, ha ha.

  Re your posting, yes, gout is a very painful health problem....two of my friends have it. Bila hujan or in Winter they feel the pain more.
  Sorry unable to comment in bahasa. My bahasa sebelum Merdeka, ha ha, da out of tune.
  Takut silap get mistaken for marriage proposal, itu la lecheh, ka? Ha ha.
  Just kiddin.
  Have a great weekend, and keep a song in your heart.
  Lee.

  ReplyDelete
 2. hello

  yes, you can have the picture.
  thanks for visiting here. :)

  ReplyDelete

lead me to jannah

lead me to jannah

a path to jannah

a path to jannah

.::halwa telinga::.