Selamat datang ke bLog saya yang tak seberapa ini.Jika ingin kongsi sesuatu yang berfaedah,silakan.Cuma harap viewers tahu bhwa bLog ini cumalah sekadar yang ingin saya kongsi dari hati kecil saya dan jika saya punya ruang waktu,saya akan berkongsi artikel yang bermanfaat.So..enjoy=)

Thursday, August 5, 2010

kisah ku di sini 3

"Andai tiada lagi kalam lisan dari ku...ingatlah, kalam pena masih tersimpan buat mu..."
Assalamu'alaikum sahabat2 sekalian...
Sepi sebentar teratak sederhana saya ini walaupun kaki selamat melangkah ke tanah air,tanah tercinta pada 26 Julai 2010 .Alhamdulillah...syukur ke hadrat Ilahi kerana masih memberi peluang kepada saya untuk menghirup udara segar Malaysia terutamanya di tempat kediaman saya di negeri Cik Siti Wan Kembang. Rindu benar saya untuk mendengar celoteh makcik2 berbahasa pekat 'Klate' kerana agak seronok bagi saya. Malah, ia mengingatkan saya juga bahawa usia kita semakin hari semakin meningkat dan semakin menjauhi hari silam.....semakin mendekati hari yang dinantikan namun tak siapa tahu bila waktunya. Melihat gelagat orang2 tua membuatkan saya untuk lebih menghargai masa muda ini kerana selagi dikurniakanNya tenaga dan kekuatan untuk bergerak ke sana dan ke mari, inilah masanya yang sesuai untuk kita bergerak menyumbangkan sesuatu untuk diri,keluarga malah umat.

PULANGNYA SI PERANTAU
Pulang sudah saya ke Malaysia dan Allah telah selamatkan perjalanan saya dan sahabat2 dari Cairo International Aiport ke KLIA pada 26hb Julai 2010.Perjalanan yang memakan masa hampir 11 jam itu agak meletihkan namun dek perasaan yang ingin balik membuak-buak,letih dan lelah dibuangkan juga.Walaupun kami pening2 juga ketika di Lapangan Terbang Kaherah namun semuanya dipermudahkan olehNya...alhamdulillah.

Setibanya kami di KLIA.kami begitu 'teruja'...hehe kenapa ?Kerana jiwa yang telah lama melayang ke Malaysia, telah membawa jasadnya juga ke Malaysia.Begitu rindunya kami akan ibu bapa kami,adik beradik kami,saudara mara,rumah kami,orang2 awam yang berborak dalam Bahasa Malaysia dan macam2 lagi ! :)

Dan,dari ini saya belajar bahawa "hujan emas di negara orang,hujan batu di negeri sendiri".Bagi saya, semua negara ada kelebihannya.Namun,apa yang ingin saya tekankan ialah sesuatu yang sudah kita biasa dengannya, andai suatu hari nanti tiada di mata kita, pasti kita rindukannya. Oleh itu, belajarlah untuk bersyukur apa yang berada di hadapan kita....jangan nantikan kehilangannya, baru belajar untuk menghargai.

Begitu juga nikmat2 pemberian Allah Ta'ala.Ringan2 kanlah mulut untuk mengucapkan rasa syukur dan juga solat yang bukan sekadar tanda pengabdian kita kepadaNya malah membuktikan bersyukurnya kita kepadaNya atas kesihatan,kesejahteraan,kelapangan dan segala2 nya.


SELAMAT DATANG SAHABATKU
Alhamdulillah...sampai juga hajat sahabat saya untuk ke Kelantan, iaitu Akashah dan Aina ,yang merupakan ahlul bait saya di Mesir.Tibanya mereka pada Isnin lepas dan pulangnya mereka pada pagi tadi (Khamis). Pelbagai destinasi kami kunjungi sambil ditemani oleh abang saya yang sememangnya sudi menjadi tour guide kami.Cewah...macam sistem musyrif di Mesir pula.
* Terima kasih Adnan :)

Ke mana ya kami pergi ?

Pada hari Isnin saya hanya sempat membawa mereka makan malam sahaja kerana mereka tiba di Kelantan ketika lewat petang.Dan lebih2 lagi untuk beri mereka ruang waktu untuk berehat.
Keesokannya, kami membawa untuk merasa roti cotek ! Hehe roti gapo pulok tu ??? Kena datang sini baru tahu ~~~ :) Roti cotek ini seperti roti canai kosong tapi ditampal (errr betul ke ayat nie ?? ) dengan telur di atasnya.....dan semestinya dibanjiri oleh kuah kari. Boleh bayang ??
Selepas itu kami dibawa ke Tok Bali untuk menikmati suasana pantai yang agak tenang ~~
Diringkaskan cerita,antara tempat yang mereka dibawa ialah KB mall,Pantai Irama,Pantai Bisikan Bayu,Pantai Cahaya Bulan,Muzium Kelantan ( sebab ada pertunjukan ular :D ) dan ke Bank Kerapu. Bank Kerapu ialah tempat di mana barang2 dan peralatan yang digunakan ketika Perang Dunia Ke-2. Kenapa dinamakan Bank Kerapu ? Sebabnya.....dinding pada bangun ini tidak rata,tidak licin malah menggerutu dan kerana itulah dinamakan Bank Kerapu.


Saya kira sampai di sini sahaja kalam saya. InsyaAllah...ada ruang waktu saya tulis lagi. Jadi, saya ucapkan selamat bercuti kepada sabahat2 saya dan semoga cuti kita terisi dengan sesuatu yang berfaedah buat kita.InsyaAllah :)

Wallahu'alam...wassalam....

* Kata2 di atas sekali itu hanya sekadar luahan hati kerana dengan izinNya saya mendapat ilham untuk menulis kata2 itu..ianya khas buat mereka yang tersayang ! :)


No comments:

Post a Comment

lead me to jannah

lead me to jannah

a path to jannah

a path to jannah

.::halwa telinga::.